Met deze tips blijven je oksels altijd fris!

Heb jij ook last van overmatig zweten van je oksels? Als de oorzaak geen medische aandoening is, dan is het de moeite waard om – natuurlijk naast de bekende deodorants – huismiddeltjes te proberen. Deze middeltjes kunnen je probleem verlichten en in sommige gevallen helemaal verhelpen.

De rol van goede hygiëne

Zweten is de natuurlijke reactie van het lichaam op lichamelijke inspanning, hoge temperatuur of stress. Maar als je lichaam in normale, alledaagse situaties meer zweet produceert dan nodig is, dan heb je misschien te maken met overmatig zweten. Overmatig zweten hoeft niet alleen bij de oksels voor te komen, maar ook handen, voeten, gezicht, borst, liezen en huidplooien, zoals op de rug of de buik, worden erdoor getroffen.

Het probleem van overmatig zweten kan eigenlijk iedereen overkomen. Degenen die er wel het meest last van hebben, zijn zwaarlijvige mensen, ouderen, vrouwen in de menopauze en personen met diabetes of endocriene ziekten. Ongeacht wat de oorzaak is, je kunt het probleem van overmatig zweten verminderen door dagelijks de juiste hygiënevoorschriften na te leven.

Een van de belangrijkste hygiëneregels is om regelmatig in bad of onder de douche te gaan. Het regelmatig wisselen van kleding is ook een vereiste. Verder helpt het om luchtige kleding van natuurlijke materialen te dragen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen die voorkomen dat je overmatig gaat transpireren.

Middelen voor frisse oksels

Er zijn veel preparaten beschikbaar die je zeker kunnen helpen in de strijd tegen het (overmatig) zweten van je oksels. Tot de belangrijkste behoren:

• Anti-transpiratie douchegels. Dit soort preparaten helpt het probleem in alle gevoelige delen van het lichaam te bestrijden. Hun werking is om de afscheiding vanuit de zweetklieren te remmen en het natuurlijke evenwicht te herstellen. De actieve ingrediënten hebben een antibacteriële werking om onaangename geuren te helpen elimineren.

• Deodorants. Deze zijn effectief tegen zweten onder de oksels. Ze hebben ook een sterk antibacterieel effect, waardoor ze voorkomen dat micro-organismen zich gaan vermenigvuldigen. Ze zorgen voor een gevoel van comfort en frisheid. Je kunt ook één keer per week gespecialiseerde zweetblokkers gebruiken.

• Pillen tegen overmatig zweten. Die verminderen van binnenuit de hoeveelheid zweet die op het hele lichaamsoppervlak, inclusief de oksels, wordt geproduceerd.

© pexels.com

Kruiden om je oksels schoon te houden

Om het zweten van je oksels te minimaliseren, is het de moeite waard om je lichaam van binnenuit te ondersteunen. Dat kan door het gebruik van kruiden. Er zijn enkele effectieve kruiden die je oksels fris helpen houden:

• Medicinale salie heeft een samentrekkend en desinfecterend effect en normaliseert het zweetproces. Drink de saliethee dagelijks twee tot drie keer.

• Citroenmelisse heeft een kalmerend effect en beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress, wat bijdraagt aan overmatige zweetproductie.

• Brandnetel helpt het lichaam te reinigen van gifstoffen en bevordert de afvoer van overtollig water.

• Kamille heeft een samentrekkend en desinfecterend effect en vermindert de zweetafscheiding. Kamille is een veelgebruikt ingrediënt in antibacteriële zepen.

• Eikenschors heeft een samentrekkend en antibacterieel effect en verzacht huidontstekingen. Eikenschors over je oksels wrijven, laat de zweetproductie ook afnemen.

1 reactie

  1. Voor de fun zegt:

    Je kan ook gewoon niets doen. Zweet je ook niet dan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *