Zo vraag je loonopslag!

Wie wilt het nu niet? Na hard werken is een welverdiende loonopslag niet onlogisch, maar hoe pak je dit nu concreet aan? Op welke valkuilen moet ik letten? Deze blog geeft de antwoorden die jij zoekt! Na het lezen van deze blog heb je dan ook een checklist van tips en tricks voor jouw volgende evaluatie of one-on-one gesprek.

Een goede voorbereiding is de basis van een loonopslag

‘Bereid je maar goed voor!’ Hoor je wel eens in jouw omgeving, maar wat bedoelen ze hier nu concreet mee? Wel, eerst en vooral is het belangrijk om een opsomming te maken van projecten/ activiteiten die jij gerealiseerd hebt of waar jij een belangrijke rol in mee speelde. Het zou goed kunnen dat jouw manager een belangrijk project in het eerste semester is vergeten. Door haar/hem hieraan te herinneren, zet je extra motivatie bij je potentiële loonopslag. Goede argumentatie? Check!

Kies het juiste moment voor je loonopslag

Als je weet dat je manager het enorm druk heeft de komende weken, is het verstandig om het gesprek een beetje uit te stellen. Je wilt namelijk niet dat jouw manager door drukte en spanningen vanuit emotie handelt. Let echter op, uitstellen kan, afstellen is geen optie!

Bepaal hoeveel je opslag dient te zijn

Als je loonopslag gaat vragen, gaat jouw manager nooit een groot bedrag voorstellen. Zelf met een beargumenteerd voorstel komen, is dan ook de sleutel tot een succesvol gesprek. Zeg dan ook niet meteen een vast bedrag, maar twee bedragen waar je loonopslag tussen dient te zijn. Bijvoorbeeld tussen de €200 en €400 bruto. Twijfel je echter hoeveel je kan en mag vragen? Gebruik dan deze link om te berekenen wat het gemiddelde loon is in jouw sector.

Zorg dat je alternatieven achter de hand hebt

Er bestaat een kans dat jouw manager niet met een exacte loonopslag komt, maar met alternatieve keuzes. Denk maar bijvoorbeeld aan extra maaltijdcheques, pensioensparen of zelfs een bedrijfswagen. Wees dan ook goed voorbereid wanneer hij/zij deze vraag teruglegt bij jou.

© pexels.com

Extra tips die jij kan gebruiken

Naast je argumentatie, moment van bevraging etc. zijn andere factoren ook belangrijk. Zorg namelijk voor een rechte lichaamshouding en een gecontroleerde argumentatie op het vlak van emoties. Je wilt namelijk niet boos worden wanneer je manager jouw loonopslag weigert, maar juist een gepaste argumentatie en tegenantwoord hiervoor klaar hebben.

Kortom, zoals we hierboven besproken hebben, is een voorbereiding zeker en vast belangrijk voor een loonopslag. Echter moet je er voor zorgen dat het gesprek niet té voorbereid overkomt, waardoor het niet meer een natuurlijke geheel wordt. Een goede argumentatie, timing en gecontroleerde houding zowel verbaal als non verbaal gaat ervoor zorgen dat je manager meegaat in jouw loonopslag! Ten slotte is het voor hem of haar ook cruciaal om jou gemotiveerd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *