Kruiden voor de geneeskunde

Voordat je kunt aangeven wat genezende kruiden zijn, moet je weten wat een kruid is. Kruiden zijn onder andere specerijen die gebruikt worden bij het bereiden van maaltijden. Een kruid kan ook een medicinale werking hebben. Het kunnen specerijen zijn die ook van invloed zijn op de gezondheid van de mens. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kaneel, rozemarijn of basilicum. Er zijn veel kruiden die in de huiselijke kring worden gebruikt die een geneeskrachtige werking hebben, maar ook een voedingswaarde bezitten. Al eeuwenlang wordt rozemarijn als thee gebruikt tegen hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Kaneel kan gebruikt worden voor personen met diabetes type 2. Het kan zorgen voor een betere bloedsuikerspiegel. Onlangs is er een onderzoek geweest over het kruid kurkuma. Deze kruidsoort vermindert de inflammatie aanzienlijk. Inflammatie wordt door artsen gezien als de bron van veel verschillende ziekten.

De geschiedenis van kruidengeneeskunde

Mensen gebruikten in het verre verleden al kruiden om te kunnen genezen. Geneeskrachtige kruiden kunnen niet alle problemen, die we kunnen hebben, oplossen. Gezondheid kan niet alleen worden toegewezen aan het voedsel dat we eten en lichaamsbeweging. Van invloed zijn ook aan welke toxines (giftige stoffen) we worden blootgesteld. Ook de stress, die we kunnen hebben, heeft invloed op het persoonlijk welzijn. Daarnaast moeten we ook nog denken aan onze genen en metabolisme (dat zijn de processen zoals de bloedsomloop, ademhalen, het herstellen van de cellen enz). We moeten er op de eerste plaats van bewust zijn dat kruiden anders werken, dan de producten die we van een dokter krijgen.

© pexels.com

Geneeskrachtige planten en bloemen

We kennen zeer veel verschillende planten en bloemen die voor een geneeskundige werking gebruikt worden. Hieronder een beknopt overzicht van bekende planten en bloemen die gebruikt worden.

De Agrimonie is een plant die veel verschillende eigenschappen heeft en helpt bij het ondersteunen van een gezonde levensstijl. Het is bekend dat Scandinaviërs de Agrimonie thee drinken om zich losser en vrolijker te voelen.
Het kruid Arnica heeft een heilzame werking. Het wordt gebruikt als een ontsteking remmende zalf. Je mag er niet te veel van gebruiken, want dan is het giftig.

De Aloë Vera is een vetplant met sappige bladeren. De gel die ervan gebruikt wordt, is goed voor het verzachten van de huid en het bevordert het herstellend vermogen van de huid.

De brandnetel werkt versterkend, als je bijvoorbeeld een soep maakt.

De citroenmelisse heeft een heerlijke citroengeur. Het is ook een geweldig geneeskrachtig kruid die veel verschillende eigenschappen heeft.

De Eucalyptus ie een geneeskrachtige plant. De boom kan wel 40 meter hoog worden. Het blad van de boom of de olie ervan werkt goed als je vrijer door de neus wilt ademen en werkt verzachtend wanneer je verkouden bent. De olie ervan is goed voor je gewrichten. Je mag het niet gebruiken bij kinderen.
De goudsbloem is een geneeskrachtige plant en bloem. De bloem wordt verwerkt in homeopathische producten. Het heeft een verzachtende werking op de luchtwegen.

In de praktijk worden nog veel meer geneeskrachtige planten en bloemen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de Calendula, Kamille, Lavendel, Marjolein enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *