3 ziekten die bijna alle baby’s doormaken

Bijna iedere baby heeft wel eens vlekjes of blaasjes op het lichaam. Meestal gaat het dan om de een of andere kinderziekte. Deze kinderziektes komen vaak door een besmetting van een virus of een bacterie. De tijd tussen de besmetting en voordat het kind ziek wordt, noemen we ook wel de incubatietijd. Vaak kunnen infecties worden bestreden met medicijnen.

Verschillende virale kinderziektes zijn:Bof, mazelen, rode hond, vijfde ziekte, waterpokken en de zesde ziekte.
Bacteriële kinderziektes zijn: Kinkhoest, hersenvliesontsteking en roodvonk. Hieronder beschrijven we een aantal van deze ziektes.

De zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt dus het meeste voor bij kinderen van een maand of 6 tot ongeveer een jaar of 3. De incubatietijd van de zesde ziekte is een dag of 5 tot ongeveer 14 dagen.

Bij de zesde ziekte krijgen de kinderen vaak hoge koorts die maximaal 3 tot 5 dagen aan kan houden. Daarna daalt de temperatuur weer en ontstaat er uitslag. Meestal jeuken deze plekjes niet. Het is een kinderziekte die niet met hele heftige complicaties verloopt. Er hoeft alleen een huisarts aan te pas te komen als een kindje koorststuipen krijgt.

RS Virus

Het RS Virus is eigenlijk het meest voorkomende verkoudheidsvirus wat bij baby’s of kinderen kan optreden. Het is een infectie van de luchtwegen, vaak krijgen kinderen het RS Virus in het eerste levensjaar. En verlopen de klachten vooral heel erg mild. Voor kinderen tot 2 jaar, en vooral bij kinderen met andere ziektes of kinderen die veel te vroeg zijn geboren kan het RS Virus wel heel gevaarlijk zijn. Het RS Virus kan dan wel leiden tot ernstige klachten.

In het begin lijkt het RS Virus op een verkoudheid en wordt daardoor niet altijd gelijk herkend. Let daarom altijd op als je kindje verkouden is dat de klachten niet opeens veranderen of verergeren. Gaat je kindje erg hoesten, of wordt hij/zij erg benauwd schakel dan een huisarts in. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een kindje moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

© pexels.com

Pseudokroep

Bij Pseudokroep is de keel van het kind ontstoken. Meestal is de oorzaak een virus. Het slijmvlies wordt dan dikker, waardoor het kindje het erg benauwd kan krijgen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van een maand of 6 tot een jaar of 5. Bij een aanval van Pseudokroep hoeft het kind van te voren niet ziek te zijn. Het kan namelijk zomaar opeens ontstaan. Vaak zijn de aanvallen van pseudokroep laat op de avond of in de nacht. Je kind hoest hard, het klinkt dan een beetje als het blaffen van een zeehond. Verder heeft het kind geen koorts en is niet ziek, hoogstens een beetje verkouden. Een aanval van pseudokroep gaat naar een aantal uren meestal vanzelf weer over. Zodat je kindje daarna vaak weer rustig kan slapen. Als je kindje benauwd blijft erna kan je altijd een huisarts inschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *