Uitgerust opstaan

Uitgerust wakker worden, dat willen we allemaal heel graag. Zelfs als je genoeg geslapen denkt te hebben, word je soms alsnog doodmoe wakker. De volgende tips zouden je kunnen helpen om uitgerust en fit de dag tegemoet te gaan.

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt

Het klinkt als een open deur, maar het kan natuurlijk zijn dat je regelmatig wat uurtjes slaap mist. Maar hoe weet je eigenlijk hoeveel slaap je nodig hebt? Volgens onderzoekers heb je tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Als je wilt weten hoeveel slaap jij nodig hebt, ga dan elke dag een kwartier eerder naar bed. Doe dit net zolang tot je helemaal uitgerust wakker wordt. Dan weet je uiteindelijk wat je bedtijd moet zijn.

Laat snoozen links liggen

Je ligt net zo lekker. Je bed is warm en zacht. Opstaan is het laatste waar je aan denkt. De snooze button is dan ontzettend verleidelijk. Toch kun je dit beter niet doen. Je slaapritme raakt hiervan in de war, waardoor je je niet uitgerust voelt. En dat terwijl je nachtrust misschien wel goed was.

Neem geen slaapmutsje

Een glaasje wijn voordat je gaat slapen klinkt misschien als een goed idee, maar dat is het niet. In de eerste instantie zul je misschien makkelijker in slaap vallen, maar je slaapt veel onrustiger en dus ook ondieper. Probeer alcohol dus te laten staan.

Let op het tijdstip van je wekker

Het maakt veel uit op welk moment je wakker wordt. Tijdens je slaap ga je namelijk door een aantal slaapcyclussen heen, waarvan elke cyclus ongeveer 90 minuten duurt. Het kan dus zijn dat je op het moment van wakker worden in een diepe slaap verkeerd. Zet daarom eens je wekker wat eerder of gebruik een slaapcyclus app om te kijken of je dan meer uitgerust wakker wordt.

Kijk niet naar schermen voor het slapengaan

Hoe moeilijk het ook is, het is beter om niet te veel naar het blauwe licht van een scherm te kijken vlak voordat je moet gaan slapen. Hiervan worden je hersenen wakker en dat is niet goed voor je slaapritme. Ruil je televisie en telefoon daarom in voor een goed boek, zodat je beter in slaap komt.

© pexels.com

Zorg voor een optimale slaapomgeving

Een goede slaapomgeving is het halve werk. Zorg allereerst voor een donkere slaapkamer. Licht verstoort je slaap. Als er ’s ochtends wat licht naar binnenvalt is dat niet zo erg. Licht helpt namelijk wel weer bij het opstaan ’s ochtends. Daarnaast is het belangrijk dat het stil is in de slaapkamer. Zorg ervoor dat er geen storende apparatuur aanstaat op de slaapkamer en haal ze uit het stopcontact. Let er ook op dat de temperatuur van je slaapkamer laag is. Zet dus regelmatig een raam open.

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om uitgerust wakker te kunnen worden. Hopelijk sta je met deze tips binnenkort fris en fruitig naast je bed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *