De slaaptips van je dromen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Tijdens de slaap herstellen je lichaam en hersenen zich van alle inspanning van de dag ervoor. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag er weer vol tegenaan kunt. Helaas gaat goed slapen niet voor iedereen vanzelf. Hieronder vind je 4 manieren om beter te kunnen slapen.

Een goede nachtrust begint overdag

Wat je overdag doet, is van grote invloed op je nachtrust. Daarbij is het belangrijk om een vast ritme aan te houden. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta ook om dezelfde tijd weer op. Dit kan soms lastig zijn als je bijvoorbeeld een nacht minder goed slaapt. Toch is het goed om hetzelfde ritme aan te houden. Ook is het beter om overdag geen dutjes te doen, want dit verstoort het slaapritme.

Beweeg overdag ook voldoende, zodat je lichaam ook echt toe is aan rust op het moment dat je wilt gaan slapen. Ga echter niet te vroeg voor het slapengaan nog even intensief sporten, want dit kan een goede nachtrust juist weer tegengaan.

Zorg voor een donkere, koele en rustige slaapkamer

Licht zorgt ervoor dat je brein denkt dat het tijd is om wakker te worden. Houd je slaapkamer daarom donker met verduisterende gordijnen of gebruik een slaapmasker. De temperatuur van je slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Zet overdag het raam open zodat er frisse lucht naar binnen komt. De beste temperatuur van je slaapkamer is ongeveer 18 graden.

Houd daarnaast ook je slaapkamer opgeruimd, zodat je niet afgeleid wordt. Een slaapkamer zou alleen gebruikt moeten worden voor slaap, zodat je brein ook echt begrijpt dat het tijd is om te slapen wanneer je daar bent.

Let op wat je ’s avonds eet

Als je vlak voor dat je gaat slapen nog een grote maaltijd eet, dan blijft je lichaam actief. Het moet namelijk al dat eten nog verteren. Zorg er dus voor dat je je avondmaal ruim voor bedtijd hebt gegeten. Als je dan toch nog honger krijgt, kies dan voor een lichte snack, zoals een banaan of een schaaltje yoghurt. Let ook op met cafeïne houdende producten zoals koffie, thee en chocolade. Deze producten houden je namelijk wakker. Als je lichaam de cafeïne uit een kopje koffie moet verwerken ben je al snel 6 uur verder!

© pexels.com

Zorg voor rust in je hoofd

Overdag maak je als mens veel mee. Je krijgt ontzettend veel prikkels binnen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om ’s avonds tot rust te komen. Als er nog veel in je hoofd afspeelt waardoor je maar blijft piekeren, dan doe je er goed aan om deze dingen op te schrijven. Zo weet je dat je het niet gaat vergeten en creëer je meteen meer rust in je hoofd.

Voor het slapengaan kan het prettig zijn om een korte meditatie te doen om je hoofd leeg te maken. Eenmaal in bed is het goed om je te concentreren op je ademhaling, waardoor je automatisch tot rust komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *