Blijf in beweging! Sporten hoeft niet zwaar of lastig te zijn

Wanneer je last hebt van een blessure of wanneer je een dagje ouder bent, zou je nog wel eens kunnen stoppen met bewegen. Maar doe dat niet! Het is belangrijk om in beweging te blijven. Er zijn genoeg sporten die niet lastig zijn waarmee je toch voldoende beweging krijgt. Wist je dat je door te blijven bewegen bijvoorbeeld botontkalking vertraagt? Daardoor heb je minder kans op een botbreuk. Ook blijf je soepel, lenig en mobiel. Sporten en bewegen heeft niet alleen een goed effect op je lichaam, ook op je brein! Zo is bewegen goed voor je geheugen.

Sporten die de gewrichten ontzien

Om je conditie op peil te houden en je spieren te versterken, is het goed om aan sport te doen. Maar soms heb je te veel last van je gewrichten waardoor een belastende sport niet (meer) mogelijk is. Gelukkig zijn er veel sporten die je gewrichten ontzien en die eenvoudig te doen zijn.

Wandelen

Wandelen kan altijd en overal. Weer of geen weer, lekker in de buitenlucht. Door te wandelen, ben je niet alleen buiten en zie je wat van de omgeving, je verlaagt door te wandelen ook je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Het verbetert de conditie van bloedvaten en je hart. Een dagelijkse wandeling verlaagt de kans op diabetes type 2. Doen dus!
Je kunt ook kiezen voor de variant nordic walking. Hierbij loop je met behulp van een lange stok in beide handen. Op deze manier worden ook de spieren van de schouders gestimuleerd. Daarbij ondersteun je bij nordic walking je eigen gewicht, wat de belasting op de gewrichten nog verder vermindert.

Zwemmen

Wanneer je zwemt ben je gewichtloos. Het fijne aan deze sport is dat je het zo zwaar of licht kan maken als je wilt. Het is hoe dan ook een goede vorm van beweging waardoor ook de kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd en het een positief effect heeft op je cholesterol. Je kunt ervoor kiezen om rustig baantjes te trekken of je probeert je uithoudingsvermogen wat op te schroeven door bijvoorbeeld de borstcrawl te doen. Het meeste effect krijg je door minimaal driemaal per week een half uur te zwemmen.

Fietsen

Tot slot kun je op de fiets stappen. Elektrisch of gewoon ouderwets met eigen benen. Beiden manieren zetten je in beweging, eenvoudig en laagdrempelig. Ook fietsen heeft als voordeel dat je lekker buiten bent, een extra gezondmaker. Door te fietsen, verandert de samenstelling van je bloed door het bewegen, het gaat sneller stromen doordat je hartslag wordt verhoogd. Dit heeft positief effect op je bloed.

© pexels.com

Samen sporten is gezond

Het leuke van al de genoemde sporten is dat je ze alleen, maar ook samen kunt doen. Wanneer je samen sport, gaat de tijd sneller! Voor je het weet heb je er een uur beweging op zitten. Je kunt natuurlijk met een vriend of vriendin, buurman of buurvrouw gaan bewegen. Maar kijk ook eens op de website van je lokale zwembad of wandelvereniging. Vaak zijn er georganiseerde groepen waar je je aan kunt sluiten om samen te sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *