Wat weet jij over gezonde voeding?

Het hebben van overtollig lichaamsvet

Wanneer we gezonde voedingsproducten eten, worden we energieker, fitter en gezonder. Veel personen, die zich niet houden aan het eten van gezonde producten, hebben vaak overtollig lichaamsvet. Bij vrouwen zie je dat vaak rondom de billen en heupen en bij mannen aan een dikke buik. Overtollig lichaamsvet is een belangrijke veroorzaker bij het krijgen van ziektes. Overtollig lichaamsvet verhoogt het krijgen van hart- en vaatziektes, maar ook bepaalde vormen van kanker, reuma, gewrichtsklachten, diabetes type 2 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wanneer het overtollig lichaamsvet rondom de organen gaat zitten, loop je het risico dat het functioneren van de organen minder wordt. Je moet er niet aandenken dat je nieren of lever, maar voor 50% hun werk zouden doen. Daarom is het belangrijk dat we dagelijks de juiste voedingstoffen eten. We moeten ervoor zorgen dat het overtollig lichaamsvet verdwijnt. Dat kan door een gezond dieet, oftewel een gezond voedingspatroon.

Welke producten eten we?

We eten dagelijks voedingsstoffen die aan ons lichaam de energie verschaffen die we nodig hebben. We moeten voldoende energie dagelijks hebben om onze werkzaamheden te kunnen verrichten. De voedingsstoffen die we tot ons nemen zijn koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Het lichaam heeft suikers nodig om aan ons de energie te kunnen verschaffen. Het lichaam moet zoveel suikers ontvangen, die het kan verwerken. Krijgt het te veel aan suikers binnen, dan zullen deze niet allemaal verwerkt kunnen worden. De suikers die niet verwerkt worden, zullen worden opgeslagen als overtollig lichaamsvet.

© pexels.com

De voedingsstoffen

De koolhydraten, vetten en eiwitten leveren aan het lichaam energie, dus suikers. Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste energiedragers.
Wanneer we naar de koolhydraten kijken, dan kunnen we deze onderscheiden in snelle- en langzame koolhydraten. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt, wanneer je koolhydraten binnenkrijgt. De snelle koolhydraten worden door het lichaam snel afgebroken. Daardoor zal er snel veel suiker in je bloed komen. Je krijgt dus snel energie. Het nadeel is echter dat wanneer we snelle koolhydraten eten snel veel suikers worden vrijgegeven. Het lichaam is niet in staat deze allemaal te verwerken. Het overschot wordt opgeslagen als overtollig lichaamsvet. Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld: snoep, frisdrank, koeken, witte pasta of wit brood.

Tegenover de snelle koolhydraten staan de langzame. Zij geven aan het lichaam ook suikers af, maar veel langzamer en minder, dan de snelle koolhydraten. Van de langzame koolhydraten kan het lichaam de suikers verwerken en wordt er geen overtollig lichaamsvet opgeslagen. Je moet hierbij denken aan aardappelen, groenten, volkorenpasta en peulvruchten.

Wanneer we naar de vetten kijken, dan kunnen we deze in drie groepen verdelen. Zo kennen we de onverzadigde, de verzadigde en de transvetten. We kunnen niet zonder vetten. Vetten bestaan uit vetzuren die voor het hele lichaam belangrijk zijn. Het zijn de bouwstenen voor de buitenzijde van je cellen. Ook zijn ze belangrijk voor de opname, transport en opslag van vet oplosbare vitaminen zoals: K, A, D en E. Ze beschermen de organen en spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling, bloeddruk, aanmaak van hormonen en je immuunsysteem. We moeten alleen zoveel mogelijk de goede vetsoorten gebruiken en dat zijn de onverzadigde vetten.

Eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw. Sporters zullen na afloop van de training zoveel mogelijk eiwitten gebruiken om de beschadigde spieren te doen herstellen. Wanneer we dus de goede voedingsstoffen bekijken, is het belangrijk dat we deze ook daadwerkelijk gebruiken om gezond te worden en te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *