4 kruiden die genezend werken en je gezondheid boosten

Heb je langdurige gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, spierpijn of andere terugkerende klachten? Of zit je momenteel wellicht in een sleur waar je maar niet uit kunt komen? Traditionele geneeskunde is dan het meest voordehand liggende antwoord, maar er zijn ook manieren om op een natuurlijke manier je gezondheid te bevorderen. Zo zijn er tal van kruiden en specerijen die antibacteriële en antivirale eigenschappen bevatten die zeer bevorderlijk kunnen zijn voor de algehele gezondheid. Maar waar moet je dan beginnen? Om de wereld van natuurlijke geneeskunde iets laagdrempeliger voor je te maken bespreken we vandaag daarom 4 kruiden die genezend werken op het lichaam en je immuunsysteem.

1. Oregano

We beginnen deze lijst met een huis, tuin en keukenkruid dat je terugvindt in vrijwel elke keuken: oregano. Oregano staat bekend als kruid dat vol zit met antioxidanten die je juist in de herfst- en wintermaanden aan wil vullen. Deze antioxidanten kunnen schadelijke stoffen uit je lichaam filteren en beschermen je ook tegen allerlei ziektes en kwaaltjes, waaronder gezondheidsklachten. Dankzij de aanwezigheid van deze antioxidanten in oregano wordt het kruid ook wel bestempeld als een krachtige en vooral natuurlijke antibiotica of zelfs een wondermiddel voor het immuunsysteem.

Naast de aanwezigheid van antioxidanten zit er in oregano ook een flinke dosis vitamine E, vitamine K, mineralen, ijzer, calcium en vezels. Hierdoor werkt het kruid tevens kalmerend bij angststoornissen en depressie, remt het ontstekingen af en kan het klachten bij maagkrampen en migraine terug dringen.

2. Koriander

De een vind het heerlijk, en voor de ander smaakt dit kruid naar zeep. We hebben het natuurlijk over: koriander. Nast de finishing touch op verschillende gerechten kun je koriander ook inzetten om verschillende soorten lichamelijke klachten te verminderen. Zo is dit kruid met name geschikt voor gebruik bij gewrichtspijn en werkt het verlichtend bij maag- en darmklachten. Tot slot is er nog een ander voordeel aan koriander, namelijk korianderzaad. Er wordt namelijk beweert dat je door op deze zaden te kauwen een stinkende adem tegen kunt gaan.

3. Kurkuma

Kurkuma, geelwortel of Turmeric is een van de meest krachtige kruiden met een medicinale werking. Kurkuma beschikt over sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Hierdoor kun je het kruid gebruiken bij onder andere buikpijn, diarree, zuurbranden, artritis, leverproblemen en galblaas aandoeningen. Kurkuma wordt echter niet aangeraden voor gebruik bij mensen met cholestase of galstenen.

© pexels.com

4. Cayennepeper

Een kruid dat tijdens we wintermaanden en verkoudheidsperiode echt niet in je voorraad mag ontbreken is Cayennepeper. Dit krachtige kruid beschikt over verschillende vitaminen en mineralen die een tal van ziektes tegen kan gaan. Daarnaast is het bekend dat het eten van pittig eten, zoals cayennepeper, verkoudheid kan voorkomen en vooral de luchtwegen opent.

In cayennepeper zit ook Capsaïcine die de peper juist zo scherp maakt. Deze stof zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt in het lichaam, wat pijnstillend werkt en tevens voor een euforisch gevoel zorgt.

Kortom bestaan er dus verschillende kruiden die naast traditionele geneesmiddelen bevorderlijk kunnen zijn voor de algehele gezondheid van je lichaam en geest. Welk kruid heeft jou het meest verbaasd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *